TRAFİKTE STRES VE STRESİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER | Ehliyetin Burada - Çayyolu - Keçiören 
 TRAFİKTE STRES VE STRESİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

SOSYAL MEDYADA PAYLAÅžIN

PaylaÅŸ PaylaÅŸ PaylaÅŸ

TRAFİKTE STRES VE STRESİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

2. Trafikte Stres ve Stresi Etkileyen Faktörler

 

a) Stres

 

    Akan trafikte kendi yolundan çıkmış bir tırın hızla size doğru geldiğini gördüğünüz zaman olabilecek en hızlı şekilde aracınıza çarpması muhtemel olan tırdan kaçmaya çalışırsınız. Yine akan trafikte hızla yol alıyorsunuz ve beklemediğiniz bir anda karşınıza bir yayanın çıktığını gördüğünüzde yayaya çarpmamak için frenler ya da direksiyonu farklı bir yöne doğru çevirirsiniz. 

 

    Yukarıda verilen örneklerin ortak bir yanı bulunmaktadır. Her ikisinde de güvenlik en temel ihtiyaçtır. Birinci örnekte sürücü kendi güvenliğini sağlamak için bir davranış sergilerken, ikinci örnekte sürücü bir başkasının güvenliğini sağlamaya çalışmaktadır. Ancak her iki örnekte de sürücünün bu güvenlik arayışına sebep olan en temel etmen strestir.

 

    Stresi en genel haliyle bireylerin kendilerine ilişkin bir tehdit algıladıklarında verdikleri tepkiler olarak tanımlayabiliriz. Aslında stres, varlığımızın devamını sağlamaya yardımcı olan ve insanoğlunun varlığından bu yana taşıdığımız ilkel bir duygudur. 50.000 yıl önce ilkel insanlar mağaralarında vahşi bir hayvan gördüklerinde nasıl tepki veriyorsa bugün günlük hayatımızda yaşadığımız stresli bir durumda bedenimiz aynı tepkiyi verir. Peki bedenimizin vereceği bu tepkiler nelerdir? 

 

    • Kalp atışımızın hızlanması,

    • Zor ve sık nefes alıp verme,

    • Terleme,

    • Tüylerimizin diken diken olması vb.

 

    Stresin herkeste yarattığı tepkiler birbirinden farklı olacağı gibi her olayın her insanda aynı ölçüde stres yaratmayacağı bilinen bir gerçektir. İnsanların stres yaşamalarına neden olan durumlar travmatik olaylardan (bir yakının ölümü, doğal afetler vb.) trafik sıkışıklığına uzanan bir doğrultuda incelenebilir. Burada önemli olan bir olay ya da durumun insanlar tarafından nasıl algılandığıdır. Bu durum aşağıdaki şemayla kısaca gösterilmiştir: 

 

    

DÄ°ÄžER...

EHLÄ°YET SINIFLARI VE KULLANIM YAÅžLARI

EHLÄ°YET SINIFLARI VE KULLANIM YAÅžLARI
TRAFÄ°KTE SORUMLULUK

TRAFÄ°KTE SORUMLULUK
TRAFÄ°KTE ADAP

TRAFÄ°KTE ADAP
EHLİYET SINAVI ÇIKMIŞ TÜM SORULAR

EHLİYET SINAVI ÇIKMIŞ TÜM SORULAR